DEKORATIVNI FASADNI KAMEN

Dekorativni fasadni kamen je jednostavan i efektan način da vizuelno obogatite svoj enterijer ili eksterijer. Izrađuje se u raznim veličinama, bojama, oblicima i dezenima.

Odlikuje ga izvrsna otpornost na vanjske uticaje. Iz tog razloga vrlo često se koristi za uređenje fasada. Međutim, našim dekorativnim kamenom se mogu postići zanimljivi efekti i kod uređenja enterijera.

Samim tim što postoji u mnogo različitih boja i dezena, pruža mogućnost uklapanja sa bilo kojim stilom, od klasičnog, rustikalnog pa sve do modernog, savremenog. Odlično se slaže i sa ostalim materijalima, bilo prirodnim ili veštačkim. Odabir boje i dezena je jako bitan. Budući da se moze koristiti za bilo koju prostoriju u Vašem domu, potrebno je izabrati boju koja je adekvatna za datu prostoriju. Tako se na primer, za manje prostorije preporučuju svetliji tonovi. Na taj način izbegavate mogućnost vizuelnog smanjivanja prostorije.

Kod postavljanja dekorativnog kamena treba obratiti pažnju na površinu. Uglavnom se postavlja na neobrađen zid. Ukoliko je zid prethodno obrađen, postavlja se preko mrežice. Debljina lepila koje se nanosi takođe zavisi od stepena obrađenosti podloge i neravnina na zidu. Ukoliko je zid ravan, gustina lepila treba da je normalna. Za neravne površine se savetuje gušće fleksibilno lepilo.

Kod fugovanja se koriste specijalne fug mase koje se uglavnom kupuju kod dobavljača dekorativnog kamena. Fug masa treba biti polu suva, kako bi se izbeglo nepotrebno curenje koje može izazvati promenu boje samog kamena i stvoriti utisak neurednosti. Kod odabira fuge, takođe je bitno obratiti pažnju na nijansu. Svetlije nijanse bolje ističu kamen.
Savetuje se da se kamen montira do visine od oko jedan metar, pa da se potom ostavi da se lepilo osuši. Kad se fuge osuše, potrebno je dobro iščetkati zid.